20 bästa framgångstipsen för innehåll i sociala medier

Att skapa innehåll tar tid.

Enormt mycket tid.

Samtidigt är det minst lika viktigt att faktiskt marknadsföra ditt innehåll.

Faktum är att många experter säger att du bör spendera 20% av din tid på att skapa innehåll, och 80% av tiden att marknadsföra det.

Frågeställningen som du alltid bör ställa är alltså: “hur spenderar jag min tid så optimalt som möjligt på att skapa innehåll?”.

Svaret är ofta att skapa kvalitativt innehåll.

Kvalitativt innehåll kan du skapa med flera medier i åtanke samtidigt (om du skapar innehåll för sökmotorer och flera sociala medier samtidigt kommer du förmodligen få en bättre långsiktig genomslagskraft).

Min regel är simpel när det kommer till att skapa kvalitativt innehåll: Skapa så bra innehåll som du kan (utan att spendera överdrivet mycket tid på det).

När du tillämpar den regeln kommer du förmodligen vara nöjd över ditt innehåll, och som ett resultat kommer det vara enklare att sprida det vidare till andra kanaler (och därifrån nå din målsättning).

Jeff Bullas definierar fyra områden som är viktiga att fokusera på när du skapar kvalitativt innehåll.

Enligt honom är det viktigt att ditt innehåll:

 • Är informativt
 • Är delningsbart
 • Uppmuntrar till handling
 • Är relevant för målgruppen

Med dessa regler i åtanke kan du här läsa om lite knep för att skapa mer och bättre innehåll till sociala medier:

 • Återanvänd innehåll – Om du till exempel hållit i en presentation och skapat en powerpoint kan det vara ett utmärkt tillfälle att göra om innehållet till ett inlägg eller en artikel. Andra källor som kan vara intressanta är: pitch decks, planeringsdokument och e-postkonversationer.
 • Samla information från e-post, telefonsamtal och undersökningar – Du har förmodligen en massa intressant information som samlas av olika konversationer som du haft, eller undersökningar som du skickat ut. Samla ihop information och dela den. Nya insikter (som aldrig delats förut) får ofta enormt bra spridning!
 • Bryt ned större innehåll – Om du är en mästare på att skriva riktigt långt djupgående innehåll, finns all möjlighet att splittra upp det i mindre bitar. Varje bit kan i sig fylla ett syfte och kommer ge dig mer material att jobba med när du postar i olika sociala nätverk.
 • Återpublicera gamla inlägg – Du behöver inte skämmas om du lägger upp ett inlägg flera gånger. Faktum är att du istället ökar dina chanser att det blir sett. Som regel är det såklart bra att vänta ett tag (minst 1 månad, och ännu längre om du postar mer sällan). Tänk på att uppdatera ditt innehåll varje gång du publicerar det. Ibland kan ditt innehåll hunnit bli utdaterat.
 • Dela dina riktiga erfarenheter – Erfarenhet får enormt mycket uppmärksamhet i sociala medier. Om du har möjlighet att dela med dig av något du lärt dig, eller ett projekt du arbetet på så uppmuntrar jag det!
 • Dela med dig av dina kunskaper – Det finns enormt mycket kunskap ute på webben, men det gör inte din kunskap mindre värd. Lägg ned tid på att skapa informativt innehåll som förmedlar dina kunskaper så kommer du få både räckvidd och engagemang.
 • Intervjua experter – Den kunskap som andra människor eller företag besitter kan berika ditt innehåll. Hör dig för i ditt nätverk och hitta personer som är kunskapsledare och redo att berätta vad dom vet till dig!
 • Gör en undersökning – Ny data är enormt värdefull, eftersom du får “first-mover advantage”. Du har alltså möjlighet att väcka intresse på grund av att din information är ny på ett annat sätt än du annars kunnat göra. Faktum är att du inte behöver genomföra så grundliga undersökningar, även om min rekommendation är att du även här satsar på kvalitet.
 • Gör en topplista – Du kan med framgång testa olika nyckelord som lockar både till klick och för att människor ska länka till din sida. Topplistor och värdeord som “bästa” och “ultimata” kommer garanterat få människor att vilja se vad det är du delar med dig utav.
 • Argumentera för eller emot något – Människor älskar att debattera. Du kan spela med detta genom att argumentera för en sida. Se till så att dina argument håller med din långsiktiga strategi.
 • Kommentera på en rapport i din industri – Bara för att någon annan har skapat relevant innehåll, behöver det inte betyda att du inte har möjlighet att vinna lite mark som resultat. Om någon släpper en rapport kan du med enkelhet snappa upp olika delar av rapporten och presentera dom för din målgrupp.
 • Dela andras kvalitativa innehåll – Precis som ovan, så är allt innehåll som andra delat potentiellt innehåll för dig att dela. Innan du börjar kan det vara bra att sätta gränser som till exempel att inte dela inlägg från dina konkurrenter.
 • Jobba med sökord – Sökord är inte bara för sökmotoroptimering, det är även för sociala medier. Sökningar berättar vad användare är intresserade av. Du kan med fördel rikta ditt innehåll i sociala medier mot dessa intresseområden.
 • Tänk visuellt – Sociala medier är i huvudsak visuella. Pinterest och Instagram är till och med helt bildbaserade. Faktum är att bilder är även det som tar upp mest utrymme i flera av dom största sociala nätverken.
 • Använd informationsgrafik – Infografik är ett vanligt sätt att illustrera och presentera information. Om du har resurserna kan infografik vara ett kraftfullt sätt att förmedla information på.
 • Inkludera ljud – Om du har en podcast eller liknande kan det vara ett bra alternativ att inkludera ljud i ditt inlägg.
 • Använd video – Video är ofta ett kraftfullt sätt att fånga användare som håller på att titta igenom sitt flöde. Rörliga bilder ger ofta mer upphov till att stanna upp.
 • Ge bort värde – Användare älskar (ofta) saker som är gratis. Om du har möjlighet att ge bort något värdefullt (som en e-bok, film eller annars värdefull information) kommer du med stor sannolikhet nå många fler.
 • Delta i onlinediskussioner (och dela dom) – Din aktiva närvaro kommer påverka din synlighet i olika sociala nätverk. Har du möjlighet att delta i diskussioner och bidra med värde kommer fler användare leta sig till dina svar.
 • Fråga ditt community – Det är inte alltid som vi vet mest. Engagera dina följare, och fråga dom vad dom vill få ut av din närvaro i den kanalen. Många gånger kommer du få insiktsfulla svar som kan hjälpa dig nå ännu fler användare.
 • Pröva dig fram – Det är inte alltid så lätt att veta vilket innehåll som kommer fungera. Testa olika typer av innehåll och lär dig känna dig målgrupp på köpet.
 • Testa att skapa innehåll för nya funktioner – Ibland släpps nya funktioner i sociala nätverk. Ofta kommer nätverken att lyfta fram dessa lite extra för att uppmärksamma deras användare till den nya funktionen. Detta ger ofta mer räckvidd än äldre funktioner.